![](/libraries/images/1px.gif)
![](/libraries/images/1px.gif)
![](/libraries/images/1px.gif)
- Plastia URBALIVE - wermikompostownik - kompostownik domowy
- Wazon nagrobkowy ROSETA z komorą obciążającą
- Doniczka TOLITA 16 cm - samonawadniająca
- Skrzynka SIESTA LUX 60 cm samonawadniająca
- Doniczka Siesta 29 (Gala) samonawadniająca
- Skrzynka MARETA 60 cm samonawadniająca
- Deska uniwersalna FRAJMAN
- Donica CALIMERA A1 - 17 cm samonawadniająca
- Doniczka DOPPIO samonawadniająca
- Doniczka potrójna TRIOLA
- Doniczka TOLITA 19 cm samonawadniająca
- Drylownica do wiśni i czereśni
Foremki na precle
![](/libraries/images/1px.gif)
![](/libraries/images/1px.gif)
![](/libraries/images/1px.gif)
![](/libraries/images/1px.gif)
![](/libraries/images/1px.gif)
Opis
Foremki na precle
"Precle powstały już w średniowieczu. Jak głosi legenda, pewien mnich w północnych Włoszech, bądź w południowej Francji, piekł chleb. Zostało mu trochę ciasta, więc postanowił zrobić z niego przekąskę dla dzieci, które nauczyły się nowej modlitwy. Ciasto uformował na kształt rąk złożonych do modlitwy (w tamtych czasach modlono się z rękami skrzyżowanymi na piersi), stąd charakterystyczny wygląd precli."
Dzięki naszym foremkom upieczesz pyszne i kształtne precle. Poniżej zamieszczamy przepis i zachęcamy do zakupu foremek.
Rozwałkowany płat ciasta o grubości ok. 5 mm, obustronnie obsypujemy mąką foremką wykrawamy precelek i wyciskamy go na dłoń drugiej ręki. Następnie umieszczamy go na folii do pieczenia lub blasze.
Przepis na ciasto:
- 50 dkg drobnej mąki,
- 25 dkg startego sera typu Edam,
- 25 dkg tłuszczu,
- 250 ml śmietany,
- 1 łyżka soli,
- 1 żółtko,
- 1 proszek do pieczenia,
- dwie łyżeczki przyprawy Vegeta.
- Zdobimy kminkiem, makiem, grubą solą, etc.
- Pieczemy do zbrązowienia ok. 12 - 15 minut w temperaturze 150°C