Plastia BOKASHI kompostownik domowy

Dostępność: brak towaru
Cena: 246,00 zł 246.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Plastia BOKASHI kompostownik domowy     

  • Kompostownik Bokashi nadaje się do przetwarzania typowych pozostałości organicznych podczas gotowania.
  • Metoda Bokashi działa na zasadzie fermentacji beztlenowej, czyli fermentacji bez dostępu powietrza .
  • Wykorzystuje się zdolność specjalnych bakterii i drożdży ze specjalnej mieszanki, którą należy dodać do pozostałości organicznych.
  • Po 2-4 tygodniach otrzymujemy masę Bokashi , można ją stosować jako przyspieszacz kompostu lub wymieszać z glebą, a po 4 tygodniach leżakowania można stosować jako nawóz .
  • Płynny ekstrakt / herbata Bokashi , kolejny produkt fermentacji, jest doskonałym naturalnym nawozem tonizującym.
  • Pojemnik wykonany jest w 100% z materiału pochodzącego z recyklingu w miejscowości Nový Veselí w Republice Czeskiej.
  • Za projektem stoi czeskie studio projektowe WRKS.
  • Opakowanie zawiera pojemnik Bokashi, 1 kg mieszanki Bokashi wraz z miarką i instrukcją obsługi

 

     

JAK DZIAŁA KOMPOSTOWANIE Z BOKASHI

Kompostownik Bokashi nadaje się do przetwarzania typowych pozostałości organicznych podczas gotowania, takich jak sadzonki owoców i warzyw, fusy z kawy lub liście herbaty. W przeciwieństwie do wermikompostowania , które zachodzi pod dostępem powietrza przez dżdżownice i inne organizmy, metoda Bokashi działa na zasadzie fermentacji beztlenowej, czyli fermentacji bez dostępu powietrza. Bokashi wykorzystuje zdolności specjalnych mikroorganizmów - zwłaszcza bakterii i drożdży. Są one zawarte w mieszaninie, którą należy dodać do pozostałości organicznych. 

  • Pokrój sadzonki i skórki na kawałki i włóż je do kompostownika
  • Za pomocą ugniatacza sprasuj rozsiane odpady do maksymalnej wysokości 2 cm.
  • Sprasowaną warstwę odpadów posyp mieszanką efektywnych mikroorganizmów w ilości od 1 do 2 miarek.
  • Zamknij pojemnik.
  • Gdy pojemnik jest pełny, odstaw go na 14 dni, aby zawartość odpowiednio dojrzała.
  • Idealnie więc jest kupić 2 kompostowniki Bokashi - jeden napełnia się, a drugi pozostaje w gotowości.

Powstała sfermentowana masa nie przypomina kompostu , jaki znamy. Wciąż można łatwo rozpoznać odpady kuchenne. Tu jednak rozpoczęły się już korzystne procesy, o czym świadczy typowy słodko-kwaśny zapach. Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić z Bokashi, jest zmieszanie go z glebą, pozostawienie na co najmniej 4 tygodnie , a następnie użycie go jako nawozu. Materiał Bokashi doskonale sprawdza się również jako zewnętrzny przyspieszacz kompostu.

Oprócz stałego nawozu Bokashi otrzymujesz również płynny ekstrakt, tzw. "herbatę Bokashi" - płyn fermentacyjny, który spływa z kompostownika do dolnego pojemnika. Płyn pojawia się po około 14 dniach. Herbata Bokashi jest idealna do nawożenia roślin. Jest rozcieńczany 1: 100 i używany raz w tygodniu lub na dwa tygodnie.

Sposób przetwarzania odpadów organicznych w kompostowniku Bokashi przybył do nas z Japonii. Ta koncepcja została opracowana tutaj w latach 80. przez dr Teruo Higa, profesora Uniwersytetu Ryukyus na Okinawie w Japonii. Celem było wykorzystanie odpadów z gospodarstw domowych w rolnictwie, a tym samym zmniejszenie zużycia chemikaliów. Bokashi dosłownie oznacza „sfermentowaną materię organiczną”.

Pozostałości organiczne stanowią ¼ wszystkich odpadów domowych. Ponadto w większości miast nadal trafia do niesortowanych odpadów mieszanych. Jest to dość trudne do usunięcia w spalarniach i generuje duże ilości gazów cieplarnianych i innych niebezpiecznych gazów. Jednocześnie niewiele wystarczy, a resztki z kuchni można oddać naturze w postaci życiodajnego nawozu. Oszczędzając odpady biologiczne w przydomowym wermikompostrzez lub kompostowniku Bokashi , oszczędzasz środowisko. A jednocześnie otrzymujesz składniki odżywcze do uprawy Twoich ziół lub warzyw w ogrodzie lub na balkonie.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl