Olej Carotino 100%

Dostępność: średnia ilość
Cena: 19,00 zł 19.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

CAROTINO - CZERWONY OLEJ PALMOWY (COP) - PRODUCENT:   CAROTINO SDN.BHD - MALEZJA

OBJĘTOŚĆ BUTELKI - 500 G   - BUTELKOWANY W MALEZJI - ORYGINALNE OPAKOWANIE

 

OLEJ CAROTINO POZYSKIWANY JEST ZGODNIE Z CERTYFIKATEM RSPO (Roundtable for Sustainable Palm Oil)

Olej wyrabia się z owoców uprawianej w Malezji palmy olejowej,( nazwa botanicza -olejowiec gwinejski) a jego czerwona barwa jest wynikiem wysokiej zawartości karotenu w tych owocach. Właśnie barwa i zawartość karotenu, odróżnia COP od innych olejów w tym białego oleju z innego rodzaju palm. CAROTINO jest jedynym olejem nie zawierającym transizomerów kwasów tłuszczowych, nie pochodzi z roślin genetycznie modyfikowanych i jest produkowany bez zastosowania syntetycznych substancji chemicznych.

Poza walorami kulinarnymi ,olej jest także ZNAKOMITYM KOSMETYKIEM .  Zdecydowanie skuteczniej i lepiej  niż olej marchewkowy działa na skórę .Zawdzięcza to wielokrotnie większej zawartości karotenu ,ale również naturalnego koenzymu Q10 oraz przeciwutleniaczy. Nanoszony na  skórę ,stopniowo ściemnia jej barwę ,jednocześnie wzmagając jej jędrność i elastyczność.

Te właściwości stawiają COP na pierwszym miejscu wśród naturalnych olejów roślinnych. Stosowanie COP korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Olej zawiera 15 razy więcej karotenu niż marchew a także jest najlepszym źródłem korzystnej dla organizmu formy witaminy E - tokotrienolu . Tokotrienole są to przeciwutleniacze z grupy witamin E, zapobiegające gęstnieniu krwi i arteriosklerozie - tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego, obniżają poziom cholesterolu oraz spowalniają proces starzenia się organizmu poprzez neutralizację wolnych rodników.

Kolejna prozdrowotną zaletą COP jest zawartość naturalnego koenzymu Q10. Jedna łyżeczka COP zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu na betakaroten witamin A i E. COP ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma tendencję do stopniowego mętnienia w temperaturze poniżej + 20 st.C i pełnej krystalizacji w temperaturze poniżej 5 st C. Wyjątkową zaletą tego oleju jest możliwość jego stosowania do pieczenia i smażenia w bardzo wysokich temperaturach bez obawy wystąpienia szkodliwych zmian w jego strukturze ( transizomeryzacji). Nigdy nie wystąpi efekt "przypalenia". Olej ma szerokie zastosowanie do przyrządzania potraw na zimno z zachowaniem korzystnych dla zdrowia składników jak i do smażenia i pieczenia.

SKŁAD I WARTOŚĆ ENERGETYCZA DLA 100 ml - 3400KJ/828 kcal. Kwasy tłuszczowe: nienasycone - 41g ,półnasycone - 12g, nasycone -39g. -beta karoten - 24mg, alfa karoten 19mg ,inne karoteny - 3mg. witamina E - 18 mg (150% zalecanej dawki dziennej) , koenzym Q-10 - 12mg. Białko,cukry,sole - 0. Jedna łyżka stołowa zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie na w/w witaminy.

OLEJ MOŻNA ROZCIEŃCZYĆ INNYM OLEJEM NP. RZEPAKOWYM - UZYSKAMY NIŻSZĄ TEMPERATURĘ KRYSTALIZACJI  - OBNIŻYMY JEDNAK TEMPERATURĘ "DYMIENIA"

UWAGA !  Oferowane powszechnie ,,mixy,, zawierają tylko 20% Carotino. Podobne produkty, których temperatura początkowej krystalizacji jest wyższa niż  +18C, zawierają zbyt dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl