- Plastia URBALIVE - wermikompostownik - kompostownik domowy
- Wazon nagrobkowy ROSETA z komorą obciążającą
- Doniczka TOLITA 16 cm - samonawadniająca
- Skrzynka SIESTA LUX 60 cm samonawadniająca
- Doniczka Siesta 29 (Gala) samonawadniająca
- Skrzynka MARETA 60 cm samonawadniająca
- Deska uniwersalna FRAJMAN
- Donica CALIMERA A1 - 17 cm samonawadniająca
- Doniczka DOPPIO samonawadniająca
- Doniczka potrójna TRIOLA
- Doniczka TOLITA 19 cm samonawadniająca
- Drylownica do wiśni i czereśni
Plastia BOKASHI kompostownik domowy
Opis
Plastia BOKASHI - kompostownik domowy
- pojemnik na odpady 10,6 l
- pojemnik na płyn 0,25 l
- głębokość: 26,3 cm
- szerokość: 25 cm
- wysokość: 35,5 cm
- kolor: szary
- waga: 2,83
- materiał: tworzywo sztuczne
- opakowanie zawiera: 1 szt. pojemnika Bokashi + 1 kg mieszanki Bokashi
Kompostownik Bokashi nadaje się do przetwarzania typowych organicznych odpadów kuchennych, takich jak resztki owoców i warzyw, fusy z kawy lub liście herbaty. W przeciwieństwie do kompostowania, które odbywa się z dostępem powietrza poprzez działanie dżdżownic i innych organizmów, metoda Bokashi działa na zasadzie fermentacji beztlenowej, tj. fermentacji bez dostępu powietrza.
Bokashi wykorzystuje zdolności specjalnych mikroorganizmów - głównie bakterii i drożdży. Są one zawarte w mieszance, którą należy dodać do pozostałości organicznych. Po 2-4 tygodniach otrzymuje się masę i herbatę Bokashi, która jest doskonałym naturalnym nawozem wzmacniającym.
Kontener został wykonany z materiałów pochodzących z recyklingu przez czeskich projektantów w Novym Veselí.
- Kompostownik Bokashi nadaje się do przetwarzania typowych pozostałości organicznych podczas gotowania.
- Metoda Bokashi działa na zasadzie fermentacji beztlenowej, czyli fermentacji bez dostępu powietrza .
- Wykorzystuje się zdolność specjalnych bakterii i drożdży ze specjalnej mieszanki, którą należy dodać do pozostałości organicznych.
- Po 2-4 tygodniach otrzymujemy masę Bokashi , można ją stosować jako przyspieszacz kompostu lub wymieszać z glebą, a po 4 tygodniach leżakowania można stosować jako nawóz .
- Płynny ekstrakt / herbata Bokashi , kolejny produkt fermentacji, jest doskonałym naturalnym nawozem tonizującym.
- Pojemnik wykonany jest w 100% z materiału pochodzącego z recyklingu w miejscowości Nový Veselí w Republice Czeskiej.
- Za projektem stoi czeskie studio projektowe WRKS.
- Opakowanie zawiera pojemnik Bokashi, 1 kg mieszanki Bokashi wraz z miarką i instrukcją obsługi
JAK DZIAŁA KOMPOSTOWANIE Z BOKASHI
Kompostownik Bokashi nadaje się do przetwarzania typowych pozostałości organicznych podczas gotowania, takich jak sadzonki owoców i warzyw, fusy z kawy lub liście herbaty. W przeciwieństwie do wermikompostowania , które zachodzi pod dostępem powietrza przez dżdżownice i inne organizmy, metoda Bokashi działa na zasadzie fermentacji beztlenowej, czyli fermentacji bez dostępu powietrza. Bokashi wykorzystuje zdolności specjalnych mikroorganizmów - zwłaszcza bakterii i drożdży. Są one zawarte w mieszaninie, którą należy dodać do pozostałości organicznych.
- Pokrój sadzonki i skórki na kawałki i włóż je do kompostownika
- Za pomocą ugniatacza sprasuj rozsiane odpady do maksymalnej wysokości 2 cm.
- Sprasowaną warstwę odpadów posyp mieszanką efektywnych mikroorganizmów w ilości od 1 do 2 miarek.
- Zamknij pojemnik.
- Gdy pojemnik jest pełny, odstaw go na 14 dni, aby zawartość odpowiednio dojrzała.
- Idealnie więc jest kupić 2 kompostowniki Bokashi - jeden napełnia się, a drugi pozostaje w gotowości.
Powstała sfermentowana masa nie przypomina kompostu , jaki znamy. Wciąż można łatwo rozpoznać odpady kuchenne. Tu jednak rozpoczęły się już korzystne procesy, o czym świadczy typowy słodko-kwaśny zapach. Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić z Bokashi, jest zmieszanie go z glebą, pozostawienie na co najmniej 4 tygodnie , a następnie użycie go jako nawozu. Materiał Bokashi doskonale sprawdza się również jako zewnętrzny przyspieszacz kompostu.
Oprócz stałego nawozu Bokashi otrzymujesz również płynny ekstrakt, tzw. "herbatę Bokashi" - płyn fermentacyjny, który spływa z kompostownika do dolnego pojemnika. Płyn pojawia się po około 14 dniach. Herbata Bokashi jest idealna do nawożenia roślin. Jest rozcieńczany 1: 100 i używany raz w tygodniu lub na dwa tygodnie.
Sposób przetwarzania odpadów organicznych w kompostowniku Bokashi przybył do nas z Japonii. Ta koncepcja została opracowana tutaj w latach 80. przez dr Teruo Higa, profesora Uniwersytetu Ryukyus na Okinawie w Japonii. Celem było wykorzystanie odpadów z gospodarstw domowych w rolnictwie, a tym samym zmniejszenie zużycia chemikaliów. Bokashi dosłownie oznacza „sfermentowaną materię organiczną”.
Pozostałości organiczne stanowią ¼ wszystkich odpadów domowych. Ponadto w większości miast nadal trafia do niesortowanych odpadów mieszanych. Jest to dość trudne do usunięcia w spalarniach i generuje duże ilości gazów cieplarnianych i innych niebezpiecznych gazów. Jednocześnie niewiele wystarczy, a resztki z kuchni można oddać naturze w postaci życiodajnego nawozu. Oszczędzając odpady biologiczne w przydomowym wermikompostrzez lub kompostowniku Bokashi , oszczędzasz środowisko. A jednocześnie otrzymujesz składniki odżywcze do uprawy Twoich ziół lub warzyw w ogrodzie lub na balkonie.